ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားအတြက္ အသက္ကယ္ႏိုင္လို႕ အပမ္းမၾကီးရင္ မွ်ေဝေပးပါ
By သုတရသအဖြာဖြာ - March 21,
By သုတရသအဖြာဖြာ - March 21,
ကို၀မ္း ရဲ့ Post ေလးထဲက စိတ္မေကာင္းဘြယ္ရာေသြးကင္ဆာခံစားေနရေသာေ၀ဒနာရွင္ေလးကို ေတြ႔လိုက္ရၿပီး ဒီေန႕ဖတ္မိခဲ့တဲ့ကင္ဆာနဲ႔ ကညႊတ္ ပတ္သက္ေနပံုေလးကို စိတ္၀င္စားမိခဲ့ပါတယ္…
အပန္းမၾကီးဘူးဆိုရင္ လုပ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္…ေငြအကုန္အက်လည္း သိပ္မမ်ားတာမို႕ ဒီေဆးနည္းေလးကိုမူရင္းအတိုင္း မွ်ေ၀ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္.. မူရင္း…..
Asparagus…..whether U believe it or not ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္နဲ႕ေမလ္းတစ္ခုကို ကၽြန္ေတာ့္ အကို တစ္ေယာက္က ပို႕လိုက္ပါတယ္။
အပန္းမၾကီးဘူးဆိုရင္ လုပ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္…ေငြအကုန္အက်လည္း သိပ္မမ်ားတာမို႕ ဒီေဆးနည္းေလးကိုမူရင္းအတိုင္း မွ်ေ၀ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္.. မူရင္း…..
Asparagus…..whether U believe it or not ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္နဲ႕ေမလ္းတစ္ခုကို ကၽြန္ေတာ့္ အကို တစ္ေယာက္က ပို႕လိုက္ပါတယ္။
သူလည္းသူမ်ားဆီက ရလို႕ ကၽြန္ေတာ့္ဆီကို forward လုပ္လုိက္တာျဖစ္ပါတယ္။သူေခါင္းစဥ္လိုဘဲ ကညႊတ္မ်ားတဲ့ -ယံုျခင္ယံုမယံုျခင္ေန…ဟုတ္မဟုတ္ေတာ့္မသိဘူး…ကိုယ္တိုင္လည္းမဆန္းဖူးလို႕ပါ။
ဟိုးဖက္အစြန္ဆံုးကေတာ့ white asparagus (ျမန္မာလိုမသိ)သူ႕အတိုင္းဘာသာျပန္ေတာ့ ကညႊတ္ျဖဴေပါ့၊ အလယ္က green asparagus ျမန္မာလိုကညႊတ္ သူ႕အတိုင္း ဆို ကညႊတ္စိမ္း ဒီဖက္ အစြန္ဆံုးကေတာ့ wildasparagusသူတိုင္းဆို ကညႊတ္ရိုင္းျဖစ္ပါတယ္
။ႏွစ္ေပါင္းကေတာ့ နည္းနည္းၾကာသြားျပီ လူတစ္ေယာက္ကကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ သူ႕သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ အတြက္ကညႊတ္ပင္လိုက္ရွာေနတာ ကၽြန္ေတာ္ေတြ႕ခဲ့ဘူးတယ္
။ႏွစ္ေပါင္းကေတာ့ နည္းနည္းၾကာသြားျပီ လူတစ္ေယာက္ကကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ သူ႕သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ အတြက္ကညႊတ္ပင္လိုက္ရွာေနတာ ကၽြန္ေတာ္ေတြ႕ခဲ့ဘူးတယ္
။ျပီးေတာ့ ၁၉၇၉ ခုႏွစ္ ဒီဇင္လဘာထုတ္ကင္ဆာဂ်ာနယ္ကေန မိတၱဴကူးထားတဲ့စာရြက္တစ္ရြက္ ကၽြန္ေတာ့္ကို ေပးခဲ့တယ္။
စာရြက္ကအေၾကာင္းအရာကေတာ့ Asparagus for cancer (ကင္ဆာအတြက္ ကညႊတ္မ်ား)ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ေဝမွ်ျခင္းသက္သက္သာျဖစ္ပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္ဟာ ဇီဝဓါတု ပညာရွင္တစ္ေယာက္ျဖစ္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္ဟာ Richard R.Vensal, D.D.S ရဲ႕ ရွာေဖြခ်က္ေတြကေန ကညႊတ္ကေန ကင္ဆာေရာဂါကုသနည္းကို သင္ယူခဲ့တာ ႏွစ္အေတာ္ၾကာခဲ့ပါျပီ သူရဲ႕ပေရာဂ်က္ လုပ္ငန္းေတြထဲမွာလဲ သူႏွင့္အတူတကြ လုပ္ကိုင္ခဲ့သလိုကၽြန္ေတာ့မွာ စုေဆာင္းထားတဲ့ ကညႊတ္ကေန
ကင္ဆာေရာဂါကုသေပ်ာက္ကင္းသြားတဲ့ အေထာက္အထား အခ်က္အလက္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရွိခဲ့ပါတယ္အဲ့ဒါေတြကေတာ့ ….. ၁/- လူတစ္ေယာက္ဟာ ေသြးကင္ဆာျဖစ္တာ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္မဲ့လုနီးပါးျဖစ္ေနပါျပီး ဗံုးဗံုးလဲ ေနျပီျဖစ္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါကုသေပ်ာက္ကင္းသြားတဲ့ အေထာက္အထား အခ်က္အလက္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရွိခဲ့ပါတယ္အဲ့ဒါေတြကေတာ့ ….. ၁/- လူတစ္ေယာက္ဟာ ေသြးကင္ဆာျဖစ္တာ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္မဲ့လုနီးပါးျဖစ္ေနပါျပီး ဗံုးဗံုးလဲ ေနျပီျဖစ္ပါတယ္။
ကညႊတ္ကထံုးနဲ႕ တစ္နွစ္ကုသအျပီးမွာေတာ့ဆရာဝန္ စစ္ေဆးၾကည့္တာ ကင္ဆာရွိေၾကာင္းမေပၚလာေတာ့ပါဘူး။ေနာက္ဆံုး သူဟာျပန္ေကာင္းသြားပါတယ္။
၂/- ေအာင္ျမင္ေနတဲ့ အသက္ ၆၈ ႏွစ္အရြယ္စီးပြားေရးသမားတစ္ေယာက္ဟာဆီးၾကိတ္တည္တဲ့ ကင္ဆာကို ခံစားေနရတာ ၁၆ ႏွစ္ရွိျပီျဖစ္ပါတယ္။ႏွစ္ေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာ ေဆးကုသျခင္း ဓါတ္ကင္ျခင္းတို႕ ျဖင့္ကုသျခင္းျပဳခဲ့ေသာ္လည္း တိုးတက္လာျခင္းမရွိပါဘူး။
။ေနာက္ဆံုး၃လအတြင္းကညႊတ္ကုထံုးနဲ႕ကုျပီးေနာက္စစ္ေဆးၾကည့္တဲ့အခါမွာေတာ့ ဆီးၾကိတ္မ်ားဟာေပ်ာက္သြားျပီးေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုဟာ ပံုမွန္ ျပန္ျဖစ္ေနတာေဆးစစ္တဲ့အေျဖမွာ ေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။
၃/- လူတစ္ေယာက္ဟာ အဆုတ္ကင္ ဆာ ခံစားေနရပါတယ္။
၁၉၇၁ မတ္လ ၅ရက္ေန႕မွာကုသဖို႕ ခြဲစိတ္ခဲ့ရာမွာေတာ့ေရာဂါဟာ အလြန္ရင့္ျပီးအျမစ္မ်ားဟာ ေတာ္ေတာ္ျပန္႕ေနတဲ့အတြက္ခြဲစိတ္လို႕မရ ခဲ့ပါဘူး။
၁၉၇၁ မတ္လ ၅ရက္ေန႕မွာကုသဖို႕ ခြဲစိတ္ခဲ့ရာမွာေတာ့ေရာဂါဟာ အလြန္ရင့္ျပီးအျမစ္မ်ားဟာ ေတာ္ေတာ္ျပန္႕ေနတဲ့အတြက္ခြဲစိတ္လို႕မရ ခဲ့ပါဘူး။
ခြဲစိတ္ဆရာဝန္ဟာ ျပန္ျပီးခ်ဴပ္ေပးခဲ့ကာ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္မရွိေတာ့ဘူးလို႕ ေျပာခဲ့ပါတယ္။ ဧျပီလ ၅ ရက္ေန႕မွာေတာ့ထိုလူနာဟာ ကညႊတ္ကုထံုးကို ၾကားျပီး ခ်က္ခ်င္း ကုသမႈ႕ခံယူခဲ့ပါတယ္။
ျသဂုတ္လမွာေတာ့ ဓါတ္မွန္သြားရိုက္ၾကည့္တဲ့အခါမွကင္ဆာလကၡဏာျပေနတာေတြဟာေပ်ာက္ကြယ္သြားျပီး အရင္အတိုင္း အလုပ္ျပန္လည္ လုပ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ျပဳလုပ္နည္း….. ကညႊတ္ကို သစ္သီးေဖ်ာ္စက္ထဲထည့္ျပီး အရည္ျဖစ္ေၾကာင္ ၾကိတ္ပါ။ထိုကညႊတ္ရည္ကို ေရခဲ့ေသတၱာထဲ ထည့္ျပီး လူနာအားတစ္ခါတိုက္လွ်င္ စတီးဇြန္းျဖင့္ ၄ ဇြန္းကိုမနက္တစ္ၾကိမ္ ညတစ္ၾကိမ္တိုက္ပါ။
** ကၫြတ္ ႏွင့္ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳး **
ကၫြတ္ဟာ ကမာၻ႔ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားမွာ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စားသံုးၾကတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ကၫြတ္ဟာ ကမာၻ႔ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားမွာ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စားသံုးၾကတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အစိမ္းျဖစ္ေစ၊ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ၿပီးျဖစ္ေစ စားေလ့ရွိၾကၿပီး ဘယ္လိုစားစား အရသာထူးတဲ့ အသီးအရြက္တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
ကၫြတ္မွာ Folate ၊ ဗီတာမင္ K ၊ သံဓာတ္နဲ႔ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ အဓိက ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အ႐ိုးပြေရာဂါတို႔ကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ကၫြတ္မွာ Folate ၊ ဗီတာမင္ K ၊ သံဓာတ္နဲ႔ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ အဓိက ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အ႐ိုးပြေရာဂါတို႔ကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ E ၊ ႏိုင္ယာစင္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ B6 နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြလည္း အနည္းအက်ဥ္းစီ ပါဝင္ပါေသးတယ္။
ကၫြတ္ဟာ အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝတဲ့အျပင္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရတာလည္း လြယ္ကူလွပါတယ္။
ကၫြတ္ဟာ အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝတဲ့အျပင္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရတာလည္း လြယ္ကူလွပါတယ္။
>> က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ားစုဟာ စားေသာက္ေနထိုင္မႈ ပံုမမွန္တဲ့အတြက္ ျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတိုး၊ အဝလြန္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါအခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ဒီေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ားစုဟာ စားေသာက္ေနထိုင္မႈ ပံုမမွန္တဲ့အတြက္ ျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတိုး၊ အဝလြန္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါအခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ဒီေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အသားအရည္၊ ဆံေကသာနဲ႔ ကိုယ္ခံစြမ္းအားတို႔ကို တိုးျမႇင့္ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။
1. သေႏၶသား ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္မႈကို အေထာက္အကူျပဳျခင္း
ကၫြတ္မွာ Folate ဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ႀကီးထြားမႈ ျမန္ဆန္ေနတဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ၊ ေမြးခါစကေလးငယ္ေတြနဲ႔ ႀကီးေကာင္ဝင္စ လူငယ္ေတြအတြက္ အထူးပင္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
2. စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ကၫြတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Folate ဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ Homocysteine ဆိုတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး စုပံုမလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို နည္းပါးေစပါတယ္။
3. ႏွလုံးကို က်န္းမာေစႏိုင္ျခင္း။
ကၫြတ္မွာ Folate ဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ႀကီးထြားမႈ ျမန္ဆန္ေနတဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ၊ ေမြးခါစကေလးငယ္ေတြနဲ႔ ႀကီးေကာင္ဝင္စ လူငယ္ေတြအတြက္ အထူးပင္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
2. စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ကၫြတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Folate ဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ Homocysteine ဆိုတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး စုပံုမလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို နည္းပါးေစပါတယ္။
3. ႏွလုံးကို က်န္းမာေစႏိုင္ျခင္း။
အေပၚမွာ ဆိုခဲ့တဲ့ Homocysteine ဓာတ္ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။
4. အ႐ိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း
Vitamin K ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းျခင္းဟာ အ႐ိုးက်ိဳးျခင္းကို ပိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
Vitamin K ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းျခင္းဟာ အ႐ိုးက်ိဳးျခင္းကို ပိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ကၫြတ္ဟင္းတစ္ခြက္ စားျခင္းျဖင့္ ဗီတာမင္ K တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ခ်က္ရဲ႕ တစ္ဝက္ေလာက္ကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ကယ္လ္ဆီယမ္ စုပ္ယူမႈကို မ်ားေစၿပီး ဆီးထဲ ကယ္လ္ဆီယမ္ စြန္႔ပစ္မႈကို နည္းေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကၫြတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ သံဓာတ္က အ႐ိုးနဲ႔ အဆစ္အျမစ္ေတြကို သန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။
5. ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္ျခင္း
Folate ဓာတ္နည္းပါးျခင္းဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း မ်ားေစႏုိင္ပါတယ္။
Folate ဓာတ္နည္းပါးျခင္းဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း မ်ားေစႏုိင္ပါတယ္။
Folate ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားသံုးသူေတြမွာ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာနဲ႔ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
6. အစာေျခႏႈန္း ျမန္ဆန္ေစျခင္း
ကၫြတ္မွာ အမ်ွင္ဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝတဲ့အတြက္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ဝမ္းရွင္းေစတဲ့အတြက္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစျ္ခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္။
ကၫြတ္မွာ အမ်ွင္ဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝတဲ့အတြက္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ဝမ္းရွင္းေစတဲ့အတြက္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစျ္ခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္။
အမ်ွင္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမွန္ေစတဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို သည္းေျခရည္နဲ႔ ဝမ္းမွတစ္ဆင့္ စြန္႔ပစ္ေပးပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အမ်ွင္ဓာတ္ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ အဝလြန္ေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါတခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အမ်ွင္ဓာတ္ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ အဝလြန္ေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါတခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္။ ။ Vitamin D3 + super K လံုေလာက္မႈရွိေအာင္
သံုးစြဲသင့္ပါတယ္။ Panna
သံုးစြဲသင့္ပါတယ္။ Panna
Comments
Post a Comment