by Good Health Journal
ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ
အဆိပ္အ ေတာက္ေတြမ်ားေနပါက အသားအေရ ညိဳညစ္ညစ္ျဖစ္တဲ့အျပင္ ႏြမ္းႏြမ္းလ်လ်
နဲ႔ ပင္ပန္းေနသလိုမ်ဳိး ခံစားေနရႏုိင္ပါ တယ္။ ေအာက္ပါအခ်က္ေတြကုိ လိုက္
နာပါက အဆိပ္အေတာက္ကင္းၿပီး တက္ႂကြရႊင္လန္းေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴစားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါ၀င္တဲ့ အယ္လီ စင္ျဒပ္ေပါင္းေတြက ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ မိႈနဲ႔ ကပ္ပါးပိုးေတြကို ေသေစ တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ စီ၊ ဖေလဗိုႏြိဳက္နဲ႔ ဆာလဖာေတြပါ၀င္လုိ႔ ဓာတ္တိုးပစၥည္း ေတြကို ဆန္႔က်င္တုိက္ထုတ္ေပးၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးမႈမွ ကာ ကြယ္ေပးပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါ၀င္တဲ့ အယ္လီ စင္ျဒပ္ေပါင္းေတြက ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ မိႈနဲ႔ ကပ္ပါးပိုးေတြကို ေသေစ တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ စီ၊ ဖေလဗိုႏြိဳက္နဲ႔ ဆာလဖာေတြပါ၀င္လုိ႔ ဓာတ္တိုးပစၥည္း ေတြကို ဆန္႔က်င္တုိက္ထုတ္ေပးၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးမႈမွ ကာ ကြယ္ေပးပါတယ္။
လက္ဖက္စိမ္းရည္ေသာက္ပါ
လက္ဖက္စိမ္းရည္က ကိုယ္တြင္းအ ဆီ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ေလာင္ကၽြမ္းေစပါ တယ္။ လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္လုိ႔ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း ဆဲလ္ေတြအထိ အဆိပ္အ ေတာက္ေတြကို သန္႔စင္ေစၿပီး ဆဲလ္ အသစ္ျဖစ္ေပၚမႈကို အားေပးပါတယ္။
လက္ဖက္စိမ္းရည္က ကိုယ္တြင္းအ ဆီ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ေလာင္ကၽြမ္းေစပါ တယ္။ လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္လုိ႔ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း ဆဲလ္ေတြအထိ အဆိပ္အ ေတာက္ေတြကို သန္႔စင္ေစၿပီး ဆဲလ္ အသစ္ျဖစ္ေပၚမႈကို အားေပးပါတယ္။
ဆီေၾကာ္စာေတြ မစားပါနဲ႔
အာလူးေၾကာ္၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္ စတဲ့ ဆီ ေၾကာ္စာေတြထဲမွာ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ဆီေၾကာ္စာေတြ ကို သေရစာအျဖစ္ စားမယ့္အစား အေစ့ အဆန္၊ ဆီးသီးေျခာက္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ သေဘၤာသီး စတဲ့ သစ္သီးေတြကို စားပါ။ ဆားမ်ားၿပီး ကယ္ လုိရီေတြ ျပည့္၀ေနတဲ့ ဆီေၾကာ္စာေတြ ထက္ အာဟာရျပည့္၀ၿပီး အရသာ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဆီေၾကာ္စာေတြ အၿမဲလိုလို စားသံုးပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ ကိန္းေအာင္းေစ လို႔ ဆီေၾကာ္စာစားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ် သင့္ပါတယ္။
အာလူးေၾကာ္၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္ စတဲ့ ဆီ ေၾကာ္စာေတြထဲမွာ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ဆီေၾကာ္စာေတြ ကို သေရစာအျဖစ္ စားမယ့္အစား အေစ့ အဆန္၊ ဆီးသီးေျခာက္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ သေဘၤာသီး စတဲ့ သစ္သီးေတြကို စားပါ။ ဆားမ်ားၿပီး ကယ္ လုိရီေတြ ျပည့္၀ေနတဲ့ ဆီေၾကာ္စာေတြ ထက္ အာဟာရျပည့္၀ၿပီး အရသာ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဆီေၾကာ္စာေတြ အၿမဲလိုလို စားသံုးပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ ကိန္းေအာင္းေစ လို႔ ဆီေၾကာ္စာစားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ် သင့္ပါတယ္။
အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားပါ၀င္တဲ့ ဒိန္ ခ်ဥ္ေသာက္ပါ
အူလမ္းေၾကာင္းထဲမွာရွိတဲ့ အက်ဳိး ျပဳဘက္တီးရီးယားေတြက အူလမ္း ေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ က်န္းမာေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔အစား ဒိန္ခ်ဥ္ ကို ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ ေရာစားတာက အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြကို ရရွိ တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ အစာေခ်ဖ်က္မႈနဲ႔ စြန္႔ပစ္မႈ ေကာင္းမြန္ၿပီး အဆိပ္ကင္းစင္ေစပါ တယ္။
အူလမ္းေၾကာင္းထဲမွာရွိတဲ့ အက်ဳိး ျပဳဘက္တီးရီးယားေတြက အူလမ္း ေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ က်န္းမာေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔အစား ဒိန္ခ်ဥ္ ကို ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ ေရာစားတာက အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြကို ရရွိ တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ အစာေခ်ဖ်က္မႈနဲ႔ စြန္႔ပစ္မႈ ေကာင္းမြန္ၿပီး အဆိပ္ကင္းစင္ေစပါ တယ္။
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့သစ္သီးေတြ စားပါ
မၾကာခဏ အစာစားတတ္ပါက အဆာခံတတ္တဲ့အစာေတြ စားထားဖုိ႔ လိုပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားၿပီး အရည္ ရႊမ္းတဲ့ သစ္သီးေတြက ၀မ္းဗိုက္ျပည့္ တင္းေစလို႔ ဆာေလာင္မႈကို ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အူလႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစလုိ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ခႏၶာကုိယ္ထဲ မခို ေအာင္းဘဲ စြန္႔ထုတ္ႏုိင္ေအာင္ ကူညီေပး ပါတယ္။
မၾကာခဏ အစာစားတတ္ပါက အဆာခံတတ္တဲ့အစာေတြ စားထားဖုိ႔ လိုပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားၿပီး အရည္ ရႊမ္းတဲ့ သစ္သီးေတြက ၀မ္းဗိုက္ျပည့္ တင္းေစလို႔ ဆာေလာင္မႈကို ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အူလႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစလုိ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ခႏၶာကုိယ္ထဲ မခို ေအာင္းဘဲ စြန္႔ထုတ္ႏုိင္ေအာင္ ကူညီေပး ပါတယ္။
ေရေသာက္ပါ
ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ ကင္းလုိတယ္ဆိုရင္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ ဖုိ႔ လိုပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ေရ ၆-၈ ခြက္ ေသာက္သံုး႐ံုနဲ႔ သင့္အသြင္အျပင္ကို ေျပာင္းလဲႏုိင္ပါတယ္။ မ်က္လံုးေအာက္ မွာ ေဖာင္းအစ္ေနတဲ့ မ်က္အိတ္ကို ေလ်ာ့နည္းသက္သာေစၿပီး အေရျပားက လည္း ၾကည္လင္လွပလာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းမွာလည္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ ကင္းစင္ေစပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ ကင္းလုိတယ္ဆိုရင္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ ဖုိ႔ လိုပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ေရ ၆-၈ ခြက္ ေသာက္သံုး႐ံုနဲ႔ သင့္အသြင္အျပင္ကို ေျပာင္းလဲႏုိင္ပါတယ္။ မ်က္လံုးေအာက္ မွာ ေဖာင္းအစ္ေနတဲ့ မ်က္အိတ္ကို ေလ်ာ့နည္းသက္သာေစၿပီး အေရျပားက လည္း ၾကည္လင္လွပလာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းမွာလည္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ ကင္းစင္ေစပါတယ္။
ဆားေလွ်ာ့စားပါ
တစ္ေန႔တာအတြက္ စားသံုးသင့္တဲ့ ဆားပမာဏက လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ ဇြန္းပါ။ ဒီထက္ပိုၿပီး ဆားစားသံုးမႈမ်ားခဲ့ ပါက ခႏၶာကိုယ္က ေရျပန္ဆြဲထားတာ ေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ျမင့္မားေစပါ တယ္။ ထမင္းအနပ္တုိင္းမွာ စားတဲ့ အသားနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ သဘာ၀ဆားေတြ ပါ၀င္ၿပီး အဲဒီဆားေတြ ကလည္း ခႏၶာကိုယ္တြင္း အေျခအေနကုိ ပိုဆုိးေစပါတယ္။ လွ်ာက ဆားအရသာကို သိသိသာသာ တုံ႔ျပန္မႈ မရွိေပမယ့္ ခႏၶာ ကိုယ္က တု႔ံျပန္မႈေတြ ရွိပါတယ္။
တစ္ေန႔တာအတြက္ စားသံုးသင့္တဲ့ ဆားပမာဏက လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ ဇြန္းပါ။ ဒီထက္ပိုၿပီး ဆားစားသံုးမႈမ်ားခဲ့ ပါက ခႏၶာကိုယ္က ေရျပန္ဆြဲထားတာ ေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ျမင့္မားေစပါ တယ္။ ထမင္းအနပ္တုိင္းမွာ စားတဲ့ အသားနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ သဘာ၀ဆားေတြ ပါ၀င္ၿပီး အဲဒီဆားေတြ ကလည္း ခႏၶာကိုယ္တြင္း အေျခအေနကုိ ပိုဆုိးေစပါတယ္။ လွ်ာက ဆားအရသာကို သိသိသာသာ တုံ႔ျပန္မႈ မရွိေပမယ့္ ခႏၶာ ကိုယ္က တု႔ံျပန္မႈေတြ ရွိပါတယ္။
သံပရာရည္ေသာက္ပါ
မနက္စာမွာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ေသာက္တာထက္ လက္ဖက္ေျခာက္ခတ္ ထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းတစ္ခြက္ ဒါမွမဟုတ္ သံပရာရည္တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးတာက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ ျမန္ ဆန္ေစပါတယ္။
မနက္စာမွာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ေသာက္တာထက္ လက္ဖက္ေျခာက္ခတ္ ထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းတစ္ခြက္ ဒါမွမဟုတ္ သံပရာရည္တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးတာက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ ျမန္ ဆန္ေစပါတယ္။
အရက္နဲ႔ ကဖင္းေရွာင္ပါ
ပူအိုက္တဲ့ေနရက္ေတြမွာ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ေစတဲ့အစာနဲ႔ အရည္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖုိ႔လုိပါတယ္။ အရက္နဲ႔ ကဖင္းဓာတ္က ဆီးရႊင္ေစတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ အရည္ဓာတ္ေတြ ဆံုး ႐ံႈးေစလို႔ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရဓာတ္ခန္း ေျခာက္မႈ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အယ္လ္ကို ေဟာနဲ႔ ကဖင္း မပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ ေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္သစ္သီးကို ေဖ်ာ္ ရည္လုပ္ေသာက္တာက ကိုယ္တြင္း သန္႔ စင္ေစဖုိ႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
ပူအိုက္တဲ့ေနရက္ေတြမွာ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ေစတဲ့အစာနဲ႔ အရည္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖုိ႔လုိပါတယ္။ အရက္နဲ႔ ကဖင္းဓာတ္က ဆီးရႊင္ေစတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ အရည္ဓာတ္ေတြ ဆံုး ႐ံႈးေစလို႔ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရဓာတ္ခန္း ေျခာက္မႈ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အယ္လ္ကို ေဟာနဲ႔ ကဖင္း မပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ ေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္သစ္သီးကို ေဖ်ာ္ ရည္လုပ္ေသာက္တာက ကိုယ္တြင္း သန္႔ စင္ေစဖုိ႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
◘ ဇာျခည္၀င္း (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
Comments
Post a Comment